În scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, in perioada Sarbatorilor Pascale 2025, cand in mod traditional, consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste, sunt necesare dispunerea unor masuri specifice, precum si intensificarea controalelor sanitare veterinare in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse , depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala. In acest sens la nivelul DSVSA Ilfov s-au dispus urmatoarele masuri:
S-au format echipe mixte formate din medici veterinari coordonatori CSVSAO, medici veterinari oficiali, consilieri din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranta Alimentelor, consilieri din cadrul Serviciului Control Oficial Sanatate si Bunastarea Animalelor, in vederea verificarii conditiilor sanitare veterinare de functionare in târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, precum si controale in trafic cu sprijinul reprezentantilor din cadrul IPJ Ilfov.
Au fost efectuate controale oficiale in unitati de procesare carne, unitati de procesare peste si depozitare produse de origine animala, precum si in diferite categorii de unitati de vanzare cu amanuntul de tip carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, hypermarket/supermarket, magazine alimentare, laboratoare de cofetarie/patiserie, depozite alimentare, unitati de ambalare, fabrici paine, unitati de fabricare a pastelor fainoase, unitati de fabricarea altor produse alimentare/conservarea si prelucrarea fructelor, unitati de fabricare a produselor zaharoase, biscuiti, depozite frigorifice legume/fructe.
In perioada 17.03.2025-09.04.2025 s-au efectuat un numar de 132 controale in unitatile mentionate mai sus si au fost verificate 580 mijloace de transport.
In urma neconformitatilor constatate au fost aplicate 20 sanctiuni contraventionale in valoare de 162.400 RON, s-a retinut oficial cantitatea de 2691,5 kg carne de vita si carne de porc refrigerata si a fost emisa 1 ordonanta de suspendare a activitatii.
De asemenea pentru abaterile de la legislatia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor, s-au dispus 21 avertismente verbale conform O.G. 2/2001 si termene de remediere.
Principalele neconformitati constatate au fost:
- Etichetare necorespunzatoare;
- Depozitare necorespunzatoare;
- Unitatea nu a demonstrat trasabilitatea produselor alimentare;
- Spatii de depozitare neidentificate;
- Igiena si intretinerea necorespunzatoare a spatiilor de lucru;
- Spatii de depozitare supraaglomerate;
- Manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
- Comercializare produse fara documente si in spatii neaprobate sanitar veterinar;
- Comercializare pasari vii fara documente sanitar-veterinare.