Pestă Porcină Africană confirmată într-o gospodarie din județul Ilfov

Informare de presă

Pestă Porcină Africană confirmată  într-o gospodarie din județul Ilfov

             În data de 4 iulie  2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință, la 4 porci domestici într-o gospodărie din localitatea Piscu, județul Ilfov.

Exploatația a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov a fost notificat astăzi pentru a proba planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Cadavrele au fost dirijate pentru incinerare către o unitate specializată din județul Ilfov.

A fost efectuată dezinfecția în exploatație.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Ilfov solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată medicului veterinar sau DSVSA județeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Brumaru VERONICA